وضعیت بورس پس از توافق هسته اي

2021. 3. 31. 21:26카테고리 없음

 

اخبار اقتصادی - بورس پس از توافق هسته اي

روند باثبات بورس تهران در هفته‌های اخیر، در شرایطی ادامه دارد که به عقیده فعالان این بازار، موضوعات سیاسی و توافق احتمالی ایران و غرب در آستانه فصل مجامع شرکت‌های بورسی به تحرک سرمایه‌ها و حرکت نقدینگی به سمت بازار سهام منتهی خواهد شد.

این در حالی است که مطالعه وضعیت فعلی بازار نشان‌دهنده خیز نسبتا ملایم صنایعی است که پیش از این بیشترین اثرات را از تحریم‌ها تجربه کرده‌اند. به عقیده کارشناسان، روند معکوس در بازار این صنایع، موید امیدواری‌های بالایی است که سرمایه‌گذاران بورسی به نتیجه توافقات احتمالی دارند و باید گفت پیش‌بینی مثبت بورس از مذاکرات فعلی، انگیزه‌های کافی را برای حضور سرمایه‌گذاران در صنایعی ازجمله خودرو، بانک، پتروشیمی‌ها و معدنی‌ها ایجاد کرده است. در این میان اثر دیگر توافق هسته‌ای بر بازار سرمایه از کانال ثبات بازارهای موازی ازجمله ارز و سکه قابل‌تجزیه و تحلیل است؛ تحلیلگران معتقدند در صورت نهایی شدن این توافق، انتظار می رود آرامش بازارهای ارز و سکه و افت قیمت در این بازارها با انتقال بخشی از نقدینگی آنها به سمت بورس و رونق بازار سهام برقرار شود.


رونق بورس با توافق هسته‌اي
مذاكرات نهايي هسته‌اي اگر به نتيجه برسد، روند آتي بورس با رونق همراه خواهد شد

حمزه بهاديوند چگيني: بورس تهران در شرايطي روزهاي بي‌رمقي را پشت سر مي‌گذارد كه محرك‌هاي اقتصادي نيز نتوانسته ركود بازار را برطرف سازد و به‌رغم تزريق پول و كاهش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي، اما واكنشي متناسب در بازار ديده نشد.


با اين حال روند آرام روزانه بورس تهران در ارديبهشت‌ماه باعث شد از زيان 1/6 درصدي فروردين‌ماه به ميزان 3/4 درصد كاسته شود و در حال حاضر اگر روند فعلي ادامه يابد، بازار در آستانه فصل مجامع به بازدهي خواهد رسيد.


اما سوال اين است كه توافقات هسته‌اي چه اثري را بر بازار سرمايه به همراه خواهد داشت؟ چهارمين نشست ايران و گروه 1+5 درباره گام پاياني توافق‌نامه ژنو از ديروز در شهر وين برگزار شد و محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران و كاترين اشتون مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا 23 ارديبهشت‌ماه بر سر ميز شام به رايزني درباره اين دور از مذاكرات پرداختند. با اين حال بررسي‌هاي «دنياي اقتصاد» به دنبال پاسخ به اين سوال است كه آيا نتايج اين نشست بازار را با تحرك مواجه خواهد ساخت يا مانند اخبار سياسي و اقتصادي اخير كه در بازار نتيجه‌اي به همراه نداشت، بازار از كنار اين دور از مذاكرات نيز به سادگي عبور خواهد كرد؟ بر اين اساس بايد آثار ناشي از اين تصميم نهايي را در دو دسته آثار حقيقي و رواني طبقه‌بندي كنيم. در بعد آثار رواني به نظر مي‌رسد اثرگذاري سريع اين توافق را در بازار برخلاف توافق ژنو 3 شاهد نباشيم. بورس تهران در آن زمان (آذر‌ماه 92) پابه پاي ساير بازارها به شدت از توافق هسته‌اي با غرب تاثير گرفت، به طوري‌كه علاوه‌بر آن كه دلار به كانال 2800 تومان رسيد و سكه قيمت‌هاي 800 هزار توماني را براي اولين بار بعد از دو سال تجربه كردند، بورس تهران بهترين ميزبان سرمايه‌گذاران شد.


اين در شرايطي است كه در حال حاضر اما انتظار نمي‌رود توافقات هسته‌اي همانند دفعه قبل در بازار سرمايه اثر مستقيم و رواني داشته باشد؛ البته اين مساله در بازار ارز و سكه متفاوت خواهد بود، به طوريكه انتظار مي‌رود قيمت‌هاي مقاومتي شكل گرفته در اين دو بازار (3250 تومان براي دلار و يك ميليون تومان براي سكه) شكسته شوند.


با اين حال اما يك نتيجه منطقي حاصل از اين موضوع آن است كه بخشي از انتظار سرمايه‌گذاران خاتمه مي‌يابد. در توضيح اين موضوع بايد گفت نقدينگي به دليل آن كه همه بازارها در شرايط ناپايداري قرار دارند، در حال مطالعه شرايط و اخذ تصميم است. كارشناسان معتقدند سرمايه‌ها در شرايط انتخاب بين بازارهاي ارز، سكه، بورس و بازار پول هستند و درست به همين دليل كاهش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي هيچ تاثيري بر بازارها نداشته است. در اين بين بازار ارز با سخنان اخير معاون رئيس‌جمهور مبني بر اينكه عرضه و تقاضاي ارز را كنترل كرده و نرخ دلار را به نرخ 2650 توماني بودجه نزديك خواهيم كرد مسيري مشخص‌تر را در پيش خواهد داشت؛ مسيري كه پشتوانه هسته‌اي و توافقات مربوط به آن را به همراه دارد. مشخصا دولت در نظر دارد برخي صنايع ازجمله خودرو را از طريق بانك مركزي تامين ارز كند و در عين حال با هدايت ارز پتروشيمي‌ها عرضه دلار را افزايش دهد و نقطه تعادل عرضه و تقاضاي بازار را به سمت نرخ‌هاي پايين‌تر سوق دهد. اين موضوع نشان مي‌دهد دولت از ارز كافي براي اين تصميمات برخوردار است.